TENTOONSTELLING SIEGER-WHITE KOPPELKERK BREDEVOORT: 16 AUG 2019 – 8 SEP

TENTOONSTELLING:
Sieger-White
Koppelkerk Bredevoort
Koppelstraat 35 / 7126 AG Bredevoort

Deze zomer wijdt de Koppelkerk een expositie aan kunstenaarsechtpaar Fred Sieger (1902-1999) en Helen Sieger-White (1911-2010). Van 1965 tot aan hun overlijden woonde het echtpaar in Zevenaar. De expositie kwam tot stand in samenwerking met Kunstwerk! Liemers Museum en de Sieger White Stichting.

Helen Sieger-White, Zonder titel

Fred Sieger

Fred Sieger

De in 1902 in Amsterdam geboren Fred Sieger was volledig autodidact. Zijn werk werd zó bekend dat hij exposeerde in belangrijke galeries en musea, zoals het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam, maar ook in Barcelona, Parijs en de Biënnale in Venetië.

Een belangrijk moment in de loopbaan van de kunstenaar was het jaar 1945. Fred Sieger maakte in het Stedelijk Museum kennis met het werk van Picasso, Braque en Matisse. Kort daarop traden kubistische invloeden op in zijn werk. Zijn stijl veranderde van figuratief naar abstract. Vanaf 1951 ging Fred ook lesgeven aan de kunstacademie in Arnhem, waar hij Klaas Gubbels, Geurt van Dijk en Jan Cremer in de klas had.

Helen Sieger-White

Helen Sieger White

Helen Sieger-White is in 1911 geboren in Manhatten, New York. In 1948 kwam ze met een studiebeurs naar Nederland om beeldhouwlessen te volgen. Niet veel later ontmoette ze Fred en trouwden ze.

Helen verruilde de klei al snel voor de kwast, omdat zij de behoefte voelde zich in kleur te uiten. Zij koos primair voor gouache, terwijl Fred vooral met olieverf werkte.

Als aanhanger van Picasso en Klee schilderde Helen figuratief, maar niet realistisch. ‘Het is niet vanuit de werkelijkheid gedacht. Het is expressionistisch, maar ook impressionistisch en het werk heeft een eigen handschrift,’ aldus Helen. Ze was een denker, maar niet over haar schilderijen. ‘Daar heb ik geen behoefte aan. Alle spontaniteit verdwijnt dan. Mijn meest wezenlijke uitgangspunten zijn intuïtie en spontaniteit.’

Elke vrijdag, zaterdag en zondag wordt er een rondleiding aangeboden bij de expositie om 14.00 uur en 15.00 uur.