HELEN SIEGER-WHITE [1911-2010]

“Mijn leven is schilderen en al schilderend leef ik”
In 1948 kwam Helen White vanuit haar geboortestad New York naar Nederland. Na een korte lesperiode aan de Arts Students League en het Pratt Institute besloot ze beeldhouwkunst te gaan studeren in Amsterdam. Onder leiding van de beeldhouwer Cephas Stauthamer bereidde ze zich met succes voor op het toelatingsexamen van de Rijksakademie, waar ze les kreeg van Piet Esser.

In Amsterdam ontmoette ze al gauw haar toekomstige echtgenoot, de schilder Fred Sieger. Na diens aanstelling aan de kunstacademie van Arnhem verhuisden ze halverwege de jaren 50 samen naar het oosten van Nederland. In 1965 vestigde het echtpaar zich in Zevenaar. Inmiddels had Helen Sieger de klei verruild voor de verf, omdat ze – zoals ze het zelf formuleerde – behoefte had aan kleur. Terwijl Fred Sieger bijna uitsluitend in olieverf werkte, koos Helen Sieger voor de gouacheverf. In dit medium ontwikkelde ze zich in snel tempo tot een specialist. Haar eerste werken tonen vereenvoudigde landschappen en stadsgezichten. Later kwamen de figuren in vrolijke kleuren, geschilderd in een losse toets en een directe, enigszins naïeve stijl. Bron van inspiratie was het werk van kunstenaars als Paul Klee en Picasso, die haar niet zozeer in formele zin beïnvloedden als wel met hun onbevangen benadering van de beeldende kunst.

Door de jaren heen ontwikkelde Helen Sieger een volstrekt eigen artistiek gezicht, waarin vrouwfiguren de hoofdrol spelen, maar daarnaast ook veel aandacht is voor de autonome zeggingskracht van kleur en handschrift. Behalve in vele musea en galeries in Nederland stelde zij haar werk tentoon in Zweden, België, Denemarken en Duitsland.

* Werk van Helen Sieger bevindt zich in het Museum Arnhem, Museum Henriette Polak in Zutphen en vele particuliere collecties in binnen- en buitenland.

COLLECTIE HELEN SIEGER-WHITE
Figuren/dieren

Landschappen/stadsgezichten