FRED SIEGER [1902-1999]

“Schilderen is mijn avontuur”
Begonnen als autodidact realist ontdekte Fred Sieger in de jaren 30 de suggestieve kracht van kleur. Aanvankelijk bouwde hij zijn schilderijen op met louter kleurvlekken. Na 1945 werden de vormen steviger en de kleuren heftiger. Naast dat van Matisse en Picasso werd vooral het werk van Chaim Soutine een bron van inspiratie.

In 1948 vertegenwoordigde Sieger de Nederlandse schilderkunst op de Biënnale van Venetië. In 1951 werd hij docent aan de kunstacademie in Arnhem. Een jaar eerder had hij zijn eerste volledig non-figuratieve schilderij gemaakt. Behalve met vormen en kleuren experimenteerde hij ook met de materie. In 1958 en 1959 nam hij deel aan de eerste spraakmakende tentoonstelling van de Informele Groep, met onder anderen Armando, Jan Schoonhoven en Henk Peeters.

Daarna ging Sieger zijn eigen weg. Hij liet zich leiden door persoonlijke ontdekkingen en fascinaties. Siegers definitieve doorbraak vond niet in Nederland, maar in Denemarken plaats, waar zijn doorwrochte schilderijen vanaf begin jaren 60 grote waardering genoten. Een bekende Deense criticus omschreef zijn werk eens treffend als ‘coloristische kamermuziek’.

Met de opleving van het expressionisme in de schilderkunst rond 1980 kwam het werk van Fred Sieger ook in Nederland weer volop in de belangstelling. Hij werd herkend als een van die zeldzame kunstenaars die zich voortdurend blijven doorontwikkelen, zonder aan kwaliteit in te boeten. Zijn latere werk behoort dan ook tot het beste in zijn oeuvre.

* Werk van Fred Sieger bevindt zich in het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Arnhem, Museum het Valkhof in Nijmegen, Museum Henriette Polak in Zutphen, Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau (D) en vele particuliere collecties in binnen- en buitenland.

COLLECTIE FRED SIEGER
Olieverf op doek

Werk op papier

Zeefdrukken